Parhaat retkeily- ja vaellusaiheiset mobiilisovellukset

Parhaat retkeily- ja vaellusaiheiset mobiilisovellukset

Luonnossa liikkujalle löytyy nykyään enenevässä määrin erilaisia mobiilisovelluksia. Siinä, missä aiemmin mukana kulkivat vain paperinen kartta ja kompassi, on näiden ohelle tullut jäädäkseen erilaiset sovellukset, jotka auttavat vaeltajaa ja retkeilijää.

Sovelluksia voi käyttää hyödyksi paikantamisen ohella myös hyvien yöpymispaikkojen löytämiseen. Niiden avulla voi saada myös hyödyllistä tietoa säästä ja pääset tarkastelemaan maastokarttoja. Osa sovelluksista on kehitetty auttamaan telttailijoita löytämään itselleen sopivia telttailupaikkoja. Löytyypä myös tietoa camping-alueista. Unohtamatta ruokailua, sillä reissu kuin reissu vaatii hyvät eväät.

Katso alta vinkkimme mobiilisovelluksista, jotka sopivat erityisesti retkeilijöille ja vaeltajille. Vaelluksen ABC käsittää ehdottomasti tietouden siitä, kuinka retkeily kannattaa ylipäätään aloittaa, mitä kannattaa pakata mukaan ja mihin kaikkeen kannattaa varautua. Sovellukset auttavat retkeilijää monin eri tavoin, joita esittelemmekin tällä sivulla.

Karttasovelluksilla perille

Karttasovellukset tulevat varmasti ensimmäisenä mieleen, kun lähdetään suunnittelemaan reissua luontoon. Karttojen seuraaminen onkin oleellista niin perille kuin takaisinkin löytämisen kannalta.

Google Maps on monen laitteella jo valmiiksi oleva sovellus, joka mahdollistaa karttojen katsomisen netin kautta, mutta myös niiden lataamisen etukäteen. Näin karttoja voi tarkastella myös silloin, kun nettiyhteyttä ei ole. Mapsin kautta voi myös etsiä esimerkiksi vaellusreittejä, laavuja, camping-alueita jne. Jos et ole katvealueella, se myös paikantaa sinut kartalle.

Karttaselain on sovellus, joka sopii sekä harrastajalle että ammattikäytöön. Sovelluksen avulla löydät niin maasto-, meri- kuin kaupunkikartatkin. Sovellus näyttää jopa yli 28 000 retkikohdetta. Sen avulla voit helposti suunnitella omat retkeilyreittisi. Voit myös ladata kartat myöhempää offline-käyttöä varten, sillä netin toimiminen ei ole kaikkialla luonnossa taattua. Reittejä voidaan tarkastella useilla laitteilla.

Retkipaikka on sovellus, jonka avulla löydät niin retkeilyreitit kuin laavutkin. Sovelluksen avulla pääset selaamaan maastokarttoja niin Suomen, Ruotsin kuin Norjankin puolelta. Sovelluksesta löydät myös tietoa erilaisista vaellusreiteistä. Tarjolla on sisältöä niin kävellen kulkijoille, pyöräilijöille, esteettömiä paikkoja etsiville jne. 

Wikiloc on jo miljoonien käyttäjien lataama navigointisovellus, jonka avulla navigointireittejä löytää ympäri maailman. Voit tallentaa omia reittejäsi ja tarkastella etäisyyksiä, nousujasi jne. Sovelluksen avulla pääsee sekä jakamaan omia kuvia että tarkastelemaan muiden käyttäjien lataamia kuvia. Sovellusta voi käyttää ilmaiseksi, mutta maksullinen Premium tarjoaa käyttäjilleen lisätoimintoja.

Sovelluksia pyöräilijöille

Komoot on navigointisovellus, joka on erityisesti pyöräilijöiden suosiossa. Sovelluksen avulla voi luoda itselleen etukäteen reitin. Reitille voi myös lisätä erilaisia tavoitteita ja voit halutessasi optimoida reittisi ajamasi maaston mukaan. Sovellus tarjoaa hyvän valikoiman reittejä. Sovelluksen kautta pääset myös tarkastelemaan muiden käyttäjien kuvia.

Outdooractive on erityisesti vaeltajille ja pyöräilijöille kehitetty sovellus, jonka avulla voit navigoida jopa yli miljoonalla reitillä. Sovelluksen kautta voit tarkastella muiden sovelluksen käyttäjien lataamia kuvia, joten voit jo etukäteen saada kuvaa, millaisia paikkoja reittisi varrella tulee olemaan. Voit navigoida halutessasi puhetoiminnon avulla. Omaan profiiliisi voit lisätä omia kuviasi ja reittejäsi.

Vaikka yllämainitut sovellukset on kehitetty erityisesti pyöräilijöille, voivat niistä hyötyä kaikenlaiset vaeltajat. Kannattaa tutustua eri sovelluksiin hyvissä ajoin ennen vaellukselle lähtemistä, jotta osaat varmasti käyttää sovelluksia oikein tilanteen tullen. On myös hyvä tarkistaa, mitä kaikkia ominaisuuksia voit käyttää ilmaiseksi ja mitä ominaisuuksia varten täytyy mahdollisesti ostaa sovelluksen Premium-versio, mikäli tämä on tarpeen. Sovellusten vertailu etukäteen on enemmän kuin suositeltavaa.

Muuta

Myös sosiaalisten medioiden eräilyaiheisia tilejä kannattaa ottaa seurantaan. Esimerkiksi YouTubesta, TikTokista tai Instagramista löytyy runsaasti ruuanlaittovinkkejä erityisesti eräilyolosuhteisiin. Löydät myös muutakin sisältöä, kuten kattavia tietopaketteja aiheeseen liittyen. Muunmuassa mainitsemiimme someihin käyttäjät julkaisevat paljon ideoita niin pakkaamiseen, yöpymiseen, ruokailuun kuin rakenteluunkin liittyen.

Paperisen kartan mukana pitäminen ei koskaan ole huono idea, sillä mikään mobiililaite ei ole täysin varmatoiminen. Puhelimen varaan ei kannata koko reissua laittaa, vaan mukaan kannattaa aina pakata niin navigointivälineet kuin taskulamppukin, vaikka nämä löytyisivätkin jo puhelimestasi. Luonnossa mitä tahansa voi sattua ja laitteet rikkoutua ja tähän kannattaa aina varautua.

Eräillessä voi toki olla mukava olla mukana jotain ajanvietettä. Tällaista voi toki saada esimerkiksi pikakasinoista, mutta akkua ja rahaa säästävämpää on pakata mukaan esimerkiksi pelikortit tai kirja. Nämä ovat erinomaisia tapoja rauhoittua päivän päätteeksi ennen nukkumaanmenoa.

Tutustu myös näihin